PRESENTACIÓN PRODUCTOS CONTACTO REFERENCIAS TIERRA ENTORNO FORO - naturala vinis - blogs

 

Entorn: gent i clima

pitja l'imatge per ampliar-la

Definició de la zona

La zona vinícola d'aquesta denominació s'estén per les terres muntanyoses del nord del Ports de Tortosa i pels vessants orientals del riu d'Algars, afluent de l'Ebre. El moviment de represa vinícola de començament de segle té aquí també un magnífic testimoni als edificis dels cellers cooperatius modernistes fets per l'arquitecte Cèsar Martinell a Gandesa i el Pinell de Brai, aquest darrer decorat pels frisos ceràmics de Xavier Nogués.

La gent de la contrada és ferma, valenta, una mica cantelluda: pujada de graus, com el vi que cull. Professa, sense fer-ne ostentació, una profunda catalanitat.

El sector industrial presenta una tipologia de petites empreses que no acostumen a tenir més de 50 treballadors, ja que la Terra Alta ha centrat l'activitat econòmica en l'agricultura i, especialment, en els conreus de la vinya, l'ametller, l'olivera i els cereals.

celler pinell2.gif (25661 bytes)

image22.gif (20483 bytes)

Sòl

És particularment bo per la vinya: una profunda capa superficial sobre caliça i argilla, ben ventilada i amb un bon drenatge, amb vinyes situades a una altitut d'uns 400 metres.

El terreny consisteix en una sèrie de turons encadenats en la Serra de Pàndols i la principal localitat Gandesa. La zona com succeeix amb el Priorat, és muntanyosa i inaccesible, el que, d'alguna forma, explica la seva anterior marginalitat.

ports.jpg (39950 bytes)

Clima
El clima és mediterrani, però amb una força tendència continental a causa de la proximitat de la depressió de l'Ebre i una barrera orogràfica oriental, que obstaculitza l'entrada d'aire mediterrani; les temperatures són baixes a l'hivern i caloroses a l'estiu. La pluviositat és escasa, oscil·la a l'entorn dels 400 mm anuals.

Estius calurosos i, ocasionalment, hiverns molt freds. La temperatura mitjana és de 16,4ºC, la pluviositat de 400 mm anuals i la insolació mitjana d'unes 2.800 hores anuals.

Els vents, cada hivern, hi bufen inclements, i durant l'estiu el sol hi rosteix les plantes.

es fa fosc.jpg (47709 bytes)

Extensió i producció

País de secà rabiós.La Terra Alta és un país de vi, oli i de cereals.Comprèn unes 10.000 ha de vinya, repartides en 12 termes municipals, que produeixen aproximadament 300.000 hectolitres de vi.

Es produeixen vins blancs i negres de criança, els primers forts i aromàtics de gran personalitat i els segons d'alta graduació, de 12º a 15º i amb cos. També s'elaboren rancis de més de 15º. Els blancs brisats s'elaboren amb el sistema tradicional de maceració de la pelloga amb el most durant els primers dies de la fermentació.

ceps i montanya.gif (76369 bytes)

Les seves gents
Us invitem a deixar-vos seduir per un territori i una gent, desgraciadament, poc coneguts. Un entorn rural que us sorprendrà per la seva humanitat. La claredat i la transparència de l'ambient, els colors, la llum i el treball de l'home, que han anat transformant el paisatge, han enamorat a molts artistes. El més famós Picasso qui, a la Terra Alta, va iniciar el cubisme.

Susanna. Pintora i artista

Característiques de la gastronomia

La cuina del sector és simple però molt saborosa, basada en les exquisides carns de moltó, la caça -tord, conill, perdiu o senglar- i la carn i els embotits de porc, sense oblidar els cargols o el bacallà ni les conserves de tonyina o les coques de recapte generals a les terres meridionals del país. Els vins negres de Terra Alta acompanyen aquests plats de gust potent i els aromàtics blancs, fets a base de macabeu, plats de peix i marisc o carns tendres i suaus.

pernil1.jpg (67267 bytes)