PRESENTACIÓN PRODUCTOS CONTACTO REFERENCIAS TIERRA ENTORNO FORO - naturala vinis - blogs

 

QUATRE    RATLLES

SOBRE LA TERRA ALTA

La Terra Alta, una comarca extensa i poc poblada, fou antiga ruta de pas entre Catalunya i Castella, travessant Aragó pel sud. Se li dóna aquest nom per contraposar-la a les terres baixes del Baix Ebre i de la Ribera.

image55.gif (76369 bytes)

A la comarca es poden distingir tres sectors: un fragment de la Serralada Pre-litoral, amb altituds força considerables; una conca d'erosió, la de Gandesa, que desguassa a l'Ebre pels rius de la Canaleta i Sec; i la Terra Alta típica, que baixa cap al nord-est des de les serres de Pessells i de la Fatarella. Les conques dels rius estan enllaçades i han de superar un relleu abrupte.

La vegetació natural característica de la zona és el carrascar, però per l'acció de l'home només n'ocupa una petita part. Ha estat substituït per pinedes de pi blanc amb claps de garriga. A les parts altes i obagues domina la pinassa.

El poblament hi és molt antic. A l'època ibèrica ja n'hi havia a Gandesa i a les valls fluvials. Amb els nuclis mossàrabs i aràbics va adquirir la fesomia actual.

L'agricultura és el sector més destacat de l'economia. La vinya, que antigament havia estat important, es fa a la rodalia de Gandesa, i produeix un vi -ja esmentat pels poetes romans Virgili i Marcial- d'alta graduació, blanc o negre, que té la denominació d'origen "Terra Alta". La ramaderia i la indústria s'han centrat respectivament en la cria d'aviram, i en el sector de la construcció, la confecció i el paperer.

image56.gif (22511 bytes)

La comarca presenta vestigis abundants d'antigues civilitzacions. Al Tossal del Moro de Pinyeres, a Batea, es conserven habitacles i tot un sistema defensiu amb una torre, dels ibers; i al Coll del Moro, de Gandesa, s'han trobat necròpolis i diverses fortificacions. Els monuments d'època posterior es troben sobretot a Gandesa.

 

La Terra Alta és un important centre de cuina tradicional catalana. Són reconeguts el "conill amb all i oli", els "cargols", les "faves a la catalana", la "perdiu al caçador", i en pastisseria les "magdalenes" i la "coc de mel".

 

 

Estadístiques:

Superfície

740 km2

Població

12.945 habitants

Densitat

17,5 habitants/km2

Població 1975

13.983 habitants

Població 1981

13.732 habitants

Població 1986

13.449 habitants