PRESENTACIÓN PRODUCTOS CONTACTO REFERENCIAS TIERRA ENTORNO FORO - naturala vinis - blogs

diaridetarragona.com

notícia original

7-01-2008

 
NOTICIAS | Lunes 7 de Enero, a las 07:39:h
Rebel·lió natural

a.caralt

El jove viticultor del Pinell de Brai, Laureano Serres, produeix des del seu petit celler vins de taula sense afegir-hi ni conservants ni llevats. A França, el moviment dels 'vins naturals' està a l'alça
per a. caralt |

Un dia, Laureano Serres, propietari del petit celler del mateix nom ubicat al Pinell de Brai (Terra Alta), va oblidar-se d'afegir sulfits a una de les seves tines d'acer inoxidable plena de vi. Els sulfits són un tipus d'additius autoritzats que s'utilitzen com a conservants en molts aliments, per exemple el vi o la cervesa. «El vi d'aquella tina resultà excel·lent i em vaig negar a llençar-lo», explica. Va iniciar llavors un camí incert. Elaboraria vi però no hi afegiria ni sulfits, ni llevats per a propiciar la fermentació ni acidificants, emprats per «a millorar la frescor del vi».

La seva sensació era la d'un equilibrista sense xarxa, «els enòlegs tenen la por que les coses no els poden anar bé, jo me la jugo, ho admeto». Un dels seus vins, recorda, fou desqualificat pel Consell Regulador de la DO Terra Alta l'any 2005 pels alts nivells de components volàtils detectats. «Els components volàtils són aquelles substàncies que poden provocar que el vi es torni vinagre», resumeix, i «és cert que les anàlisis deien això però quan tastaves el vi no detectaves absolutament res», defensa. De fet, manté en estoc vins de les collites 2002, 2003, 2004 o 2005, «i no s'han tornat vinagre, tenen encara recorregut dins la botella».

Associat a França

A principis de 2006, Serres sortia de la DO Terra Alta. A partir de llavors, la marca comercial del celler, 'Mendall', es comercialitzaria com a vi de taula. L'elaborador rastreja el mercat i constata que no és l'únic enòleg que aplica la mateixa filosofia. A França, apunta, hi ha més de mig centenar de viticultors amb idèntica visió agrupats a l'associació 'Les Vins Naturals'. El jove terraltí és l'únic membre de l'entitat d'arreu de l'Estat espanyol. «El vi natural és un moviment alternatiu, fer vi només amb el raïm, sense afegir-hi res, aquesta és la consigna».

El celler exporta per primera vegada els seus vins, a França, Itàlia o Canadà sempre sota la marca 'Mendall'; «de cada tina en surt un vi diferent, no puc repetir un mateix vi com tampoc es poden repetir les condicions climatològiques en què es desenvolupa any rere any la collita». Gràcies a l'interès de petits distribuïdors especialitzats en aquest incipient mercat, Serres col·loca els seus vins al prestigiós restaurant gironí 'El Celler de Can Roca' mentre la cuinera Carme Ruscalleda també en tasta una mostra. Tot i aquest reconeixement queda molt camí, «per ara no m'hi guanyo la vida, no encara».