PRESENTACIÓN PRODUCTOS CONTACTO REFERENCIAS TIERRA ENTORNO FORO - naturala vinis - blogs

diaridetarragona.com

diaridetarragona.comVi

nes, 28 de Octubre de 2004

NOTICIAS| El Pinell de Brai
La llum del Pinell
El jove Laureano Serres elabora des de 2001 a la Terra Alta un vi personal que ha respectat durant tot el procés la naturalesa del fruit
A.Caralt | acaralt@diaridetarragona.com

Estima la terra, i ha signat un pacte: treure'n el millor fruit sense maltractar-la, sense violentar-la, acaronant-la. Laureano Serres treballava les terres de la família al Pinell de Brai quan va decidir fer un gir en la seva vida i experimentar amb aquestes vinyes de la Terra Alta per aconseguir un vi nou, que encara persegueix. Al garatge de casa seva hi viuen fins a 15 tines d'acer inoxidable amb 14.000 litres de vi, garnatxes, macabeu vells, carinyena de l'any 1964, i varietats franceses.

A l'hora de treballar la finca fuig dels pesticides i plaguicides, només utilitza sofre i sulfat de coure, i quan s'ha d'elaborar el vi tampoc utilitza cap tipus de modificadors, com diu ell, ni llevats, ni mostos ni sulfurós, «un conservant que mata la fermentació».
Els impediments per reproduir a la botella els aromes del raïm acabat de collir s'esvaeixen. Blanc Mendall, guanyador d'un premi al concurs de vins de Móra la Nova d'enguany, expressa aquesta filosofia. L'any 2003 va produir 900 botelles i enguany la xifra s'elevarà fins a les 2.500, venudes al detall i en fires.
El pacte s'ha ampliat a nous bancals de vinya que Laureano Serrés ha començat a treballar enguany. Això li ha permès augmentar la producció fins a les 12.000 botelles, estratègia imprescindible per rendibilitzar la inversió. «Si el vi de la Terra Alta té futur, aquest és un camí», explica. Amb tot, res és fàcil. A la Terra Alta, la davallada de preus a causa de l'augment de l'oferta dificulta cada cop més l'aparició de joves agricultors amb prou il·lusió. El propi celler Serres topa amb serioses dificultats per col·locar, per exemple, el seus productes als restaurants de la zona. La veritat, però, acabarà triomfant.